Kerst en nieuwjaar
Door: Mirjam
Blijf op de hoogte en volg Mirjam
01 Januari 2008 | Kenia, Mombassa
In eerste instantie wil ik iedereen een heel gelukkig en gezond nieuwjaar wensen. Het was vast weer een knallende jaarwisseling, dat heb ik hier wel een beetje gemist hoor.
Ik bedacht me trouwens dat ik jullie helemaal geen fijne kerstdagen heb toegewenst...ik heb wel veel aan jullie gedacht hoor dus ik hoop dat dit het een beetje goed maakt;)
Het was heel apart om kerst te vieren in Kenia. Toch wel een kerstgevoel ondanks de hitte en het gebrek aan sneeuw en warme chocolademelk. Dit komt denk ik toch door de sfeer in het huis en hoe de kinderen er toch wel veel mee bezig waren. Kerstmuziek, kerstversiering en eerste kerstdag naar de kerk m aakt het toch wel weer speciaal.
Jaarwisseling in Kenia...weer eens wat anders dacht ik. Dat was het ook. Niet alleen omdat je vuurwerk afsteekt bij zo'n 20 graden en met palmbomen in de buurt. Vooral door de onrust die hier heerst was het raar om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen.
Zoals jullie waarschijnlijk allemaal via het nieuws hebben meegekregen(of misschien ook maar beter van niet), is het op dit moment in Kenia een beetje een chaos. Nou zal ik beginnen met dat ik veilig ben. Ik zit op dit moment samen met alle andere vrijwilligers in het huis van Ria en Matheka, de projectleiders van het weeshuis en het boyscentre. Dit huis ligt in een afgesloten estate in een wat sjiekere buurt van Mombasa. Hier merk je dan ook vrijwel niets van alle problemen die er spelen, behalve dan natuurlijk op het nieuws. De problemen spelen vooral in de armere delen en de centrums van de grotere steden als Nairobi en Mombasa.
De problemen zijn ontstaan toen de uitslag van de presidentsverkiezing bekend werd. De afgelopen 5 jaar is Kenia geregeerd door Kibaki. In die 5 jaar zijn er zeker een aantal dingen verbeterd in Kenia. Toch zijn er veel mensen niet tevreden en wilden iemand anders aan de macht. Dit heeft niet alleen met ontevredenheid over het leven in Kenia te maken, maar is ook stamgevoelig. Dat wil zeggen dat de stam waarbij Kibaki hoort, volgens de andere stammen te veel macht heeft.
Bij de presidentverkiezingen ging het uiteindelijk voornamelijk tussen Kibaki(Kikuyu-stam) en Raila(Luo-stam). Dit weekend is bekend gemaakt dat Kibaki opnieuw 5 jaar zal regeren. Veel mensen zijn boos, zijn er van overtuigd dat er corruptie is gepleegd met het tellen van de stemmen en/of zien het feit dat er geen andere president zal regeren als een teken dat er ook niets in hun voordeel zal veranderen. Voor veel armere mensen zal dit dus het verlies van hoop op een beter leven kunnen betekenen.
Met andere woorden...veel frustraties dat zich op dit moment uit in rellen, brandstichting en zelfs doden. Er is dus zeker van alles aan de hand, maar ik kan toch zeggen dat jullie je geen zorgen hoeven te maken. Ik weet dat de beelden op de televisie erg schokkend zijn, maar het is lang niet overal zo'n chaos. Ria en Matheka kunnen alles vanuit hier goed overzien, dus mocht de situatie verergeren, dan zijn we er op tijd bij.
Genoeg hierover, er zijn de afgelopen weken ook leuke dingen gebeurd. Pap, mam, An en Ier zijn gisteravond(weliswaar onder politie escort) naar het vliegveld gebracht om vervolgens weer terug te vliegen naar het koude, koude Nederland. Vooraf hieraan gingen 2 hele leuke weken. Ze kwamen 1,5 dag te laat aan vanwege onderhoud aan het vliegtuig, dus erg soepel ging het niet, maar ze waren er.
Woensdag 19 dec, 02.30 am. Daar stond mam, in de rij om het hotel in te checken. Ik liep er rustig op af, wachtend tot ze me zou zien....Ze keek, ze keer nog een keer en toen viel het kwartje...'Mirjam!!!' De rest was ondertussen druk in de weer met de koffers. 'Letten jullie wel goed op je koffer?' hoorde ik papa zeggen. Heel leuk elkaar weer te zien, aan de ene kant heel raar, aan de andere kant alsof het nooit anders is geweest. Erg grappig al dat georganiseer van familie Benard. Ik dacht echt...deed ik dat ook altijd? Doe nou even gewoon rustig...Toch blijkbaar wel wat opgepikt van de pole pole/hakuna matata mentaliteit.
In deze 2 weken moest ik nog een aantal dagen werken, maar dat was opzich prima te combineren. Als ik weer 2 dagen of meer vrij was, sliep ik lekker in het hotel...heerlijk! Lekker eten, warme douche, zonnen bij het zwembad...
Ik heb ze veel kanten van Kenia kunnen laten zien. Van het witte strand met palmbomen naar het straatleven van Mombasa. Van de matatu naar het safaribusje. Van het hotelleven naar een sloppenwijk. Van het drukke verkeer in het centrum van Mombasa naar de prachtige natuur in de National Parken. En dan natuurlijk het weeshuis in kerstsfeer. Ze hebben hun ogen uitgekeken, erg veel indrukken.
Heel gaaf dat ik ze dit allemaal kon laten zien. De verbazing waarmee ze alles ervaarden, was voor mij ook weer een eye opener. Dan besef je je toch weer heel goed wat je hier doet en hoe je hier leeft en hoe bijzonder het eigenlijk is.
Met gemengde gevoelens afscheid genomen. Zeker geen gevoel dat ik mee terug wilde naar Nederland, maar een weekje langer relaxen met zn allen had ik niet erg gevonden.
Volgens mij was dit weer zo'n beetje wat ik wilde vertellen. Ik hoop dat jullie niet ongerust zijn, want dat is echt niet nodig. Voorlopig blijf ik bij Ria en Matheka met Albertjan en Jantine. Joyce en Liesbeth vliegen waarschijnlijk morgen vervroegd terug naar Nederland. Zij hadden nog maar 2 weken te gaan en hun safari was geannulleerd, dus hebben ze eigenlijk geen reden hier langer te blijven.
Zoland het onrustig is, blijven we hier...hopenlijk zal het in een paar dagen alweer beter zijn en kunnen we terug naar Port Reitz. Ik vind het namelijk best jammer dat ik de kinderen zo lang niet zie, net nu ik ze een beetje leer kennen. Maargoed, we zullen het zien. Ik houd jullie op de hoogte zover mogelijk!
Liefs en groetjes van mij
01 Januari 2008 - 23:11
Thomas:
Hai Mir!
Wat goed om te horen dat je 'veilig' zit. Ik zag die beelden op het nieuws en ik schrok toch wel, omdat ik even met het idee zat dat jij daar misschien ook wel moest rennen.
Het blijft natuurlijk een verschrikkelijke situatie daar en ik hoop toch echt dat het snel beter wordt met de politieke kwestie in Kenia.
Ik moest wel lachen om je reactie dat jij nu leeft met de gedachte "Hakuna matata", en als je dan weer de Nederlanders ziet stressen...bereid je maar voor...straks sta je weer te stressen voor de stoplichten in Nederland...hebben ze die wel in Kenia? ;)
Geniet nog maar van je tijd daar en natuurlijk voor jou ook de beste wensen voor 2008 :)
Kus, Thomas -
02 Januari 2008 - 08:14
Jopy:
heej Mirjam, fijn om te horen dat het in Mombasa ook veilig is. Hier in Thika gaat het nog steeds goed! Idris wordt steeds meer een echte peuter en hij leert zelfs lopen! Heel veel plezier nog!
Owja, ik hoorde wel dat de nederlandse ambassade de contactgevens van alle nederlandse die nu in Kenia verblijven wil hebben (gewoon voor de zekerheid). Misschien wist je het al, maar hun tel nummer is iig 020 4288555
Groetjes! -
02 Januari 2008 - 10:06
Wil En Ton:
Hallo Lieve Mirjam... eerst jij ook een heel gezond en een gelukkig nieuwjaar...
Wij hebben idd gezien dat het goed raak is in kenia.. natuurlijk dachten we gelijk aan jou en aan je familie..
Maar we hebben papa en mama en je zussen al gezien.. en zeiden dat jij daar tot nu toe veilig zit.. dat is een pak van ons hart...
We houden het zeker allemaal bij..
ik heb het een en ander gehoord van je ouders... dat ze het zo bijzonder hebben gehad daar in kenia...
Echt hele leuke verhalen lang nog niet alles natuurlijk...
Wij hadden Oliebollen en appelflappen klaar gezet en een pannetje soep en stokbrood.. zodat ze wat hadden te smikkelen als ze thuis zouden komen...
daar waren ze dan ook echt blij mee..
Ik hoor binnen kort nog meer verhalen en zie dan ook de foto's en misschien ook film... we zijn er reuze benieuwd naar..
Nou lieverd ik hou het allemaal in de gaten wat er gebeurd in kenia , ik hoop dat het snel weer over is zo dat jij weer naar de kindjs kan gaan...
dikke knuffel van ons en een poot van Tobias..
02 Januari 2008 - 11:07
Kristin:
Eerst en vooral een gelukkig nieuwjaar voor iedereen daar en in het bijzonder voor u van ons allemaal! We hielden inderdaad ons hart vast toen we de beelden op tv zagen maar gelukkig zit je veilig. Eerst zagen we de "happy" beelden vanuit Australië, daar was een indrukwekkend vuurwerk met nieuwjaar en toen kwamen de beelden uit Kenia. Het verschil was een enorm. Als je dan iemand kent in beide landen sta je daar toch eens bij stil en besef je nog beter dat er nog veel leed en armoede is in de wereld. Misschien beteken jij een beetje hoop voor die kinderen daar, zo beseffen ze dat er nog mensen zijn die bekommerd zijn in hun toekomst. Gelukkig is niet alles kommer en kwel en kunnen jullie ook genieten van leuke dingen. Doe zo voort Mirjam en blijf het hakuna matata maar behouden zodat wij het een beetje kunnen overnemen, het zou ons ook goed doen... Veel groetjes vanuit België. -
02 Januari 2008 - 12:01
Sanne:
He lieve Mir,
Nu heb ik meteen antwoord op de vragen die ik stelde in mijn mailtje:) Gelukkig maar dat jullie zelf weinig merken van de onrust. Maar jullie hebben dus wel het weeshuis moeten verlaten voor de veiligheid? Wat fijn dat je zo veel hebt kunnen laten zien van Kenia aan je ouders en zusjes. Voelt heel gaaf omdat jij het gebied al kent en ze rond kunt leiden (dat weet k nog wel van toen mijn ouders me bezochten in Frankrijk). Ook wel lekkere uitrust en ontspandaagjes gehad dus, zo te horen.
Nou,meis,geniet ervan!
Knuffel, San -
02 Januari 2008 - 16:00
Anne:
Hey mim, wel gezellig dat Albertjan en Jantine nu ook bij Ria en Matheka zitten, dan hoef je je niet zo bezwaard te voelen... Voor hun ook wel een prettig idee dat ze niet meer vastzitten in Port Reitz denk ik. Ik ben wel blij dat wij weer veilig thuis zijn hoor, ik had daar nu niet meer zo relaxt gezeten... We zijn precies op de goede dag terug gegaan. Vannacht heerlijk geslapen in mn eigen bed (had in het vliegtuig natuurlijk helemaal niet geslapen)! Op Schiphol moesten we allemaal al weer flink ons best doen om in de pole pole mood te blijven, iedereen had zo'n haast om zn koffers te krijgen enzo, hahaha :-) Morgen weer naar mn stage, maar ik blijf pole pole roepen, kan in 2 dagen tijd toch niets bijzonders doen. Ik hou het nieuws in de gaten, maar heb er vertrouwen in dat jij daar wel goed zit. Hoop wel dat je snel weer terug kan naar de kids. Groetjes daar en dikke kus -
02 Januari 2008 - 20:08
Sanne:
Hoi Mir,
Inderdaad fijn om te horen dat je veilig bent. Natuurlijk dacht ik meteen aan jou toen ik het nieuws zag.
Leuke verhalen over het bezoek van je ouders!
Ook voor jou daar natuurlijk een heel gelukkig nieuwjaar. Ik hoop dat je het nog even naar je zin hebt, maar dat je wel weer terug komt.... kunnen we weer bubbelen!!
liefs -
03 Januari 2008 - 11:23
Carlinos:
HeY Mir,
Bedankt voor je geruststelling, want de beelden op de tv zijn echt ernstig idd! Dat is geen avontuur meer, maar levensecht. Dus wel raar en eng dat jij dan toch wel dichtbij bent (voor onze begrippen). Ik blijf me maar verbazen over hoe je schrijft, je bent onze anne frank 2 haha (en dan heb ik het over haar schrijfkunsten en 'heldendaden' en niet over hoe het met haar afliep ;-) haha oops oke carlijnhumor sorry.) Maar je hebt het dus super gehad afgelopen 2 weken met je fam?! geweldig man dat ze bij je waren. Vind je het goed dat ik je bericht doorstuur naar m'n mams, ik vind het namelijk heel interessant over die stammen en hoe dat zit met die verkiezingen. Misschien heb je het niet door, maar je bent een verslaggever van Kenia geworden, zoals Max van New-York dat was hihi. Nah ik had je al ge-emaild met alle kerstwensen etc, bedankt nogmaals voor je wensen, dat 2008 voor jou ook een supermooi jaar mag worden! dikke koeskoes i love you honey -
03 Januari 2008 - 13:35
Marjolein:
Hey Mir!
Gelukkig, mijn vragen zijn nu ook beantwoord, maakte me al zorgen! Ik zag beelden op tv van een vrijwilligster die vervroegd terug moest keren en van de ene op de andere dag afscheid moest nemen van het weeshuis waar ze zat, ik hoop dat jij dat niet mee hoeft te maken. Hou ons maar goed op de hoogte! Kus mar -
03 Januari 2008 - 19:30
Wouter:
Wow! Ik zat net tv te kijken, Nederlanders die terugkwamen uit Kenia, en toen drong het eigenlijk pas tot me door dat jij daar ook zit! Ik had van alles aan mijn hoofd en had die link even niet gelegd...erg stom van me! Maar goed om te horen dat je daar veilig zit!
Hoe dan ook, ik zal je site nu nog beter in de gaten houden!
Dikke kus -
05 Januari 2008 - 14:23
Roos:
Hoi Mirjam,
Hoe is het met je? en met de anderen? Door op mombasa te googlen vind ik jou ineens! Is het alweer wat rustiger allemaal?
groetjes,
06 Januari 2008 - 18:26
Jannie:
Ha die lieve Mirjam, hoe is het nu in Mombasa? Nog steeds veilig? We maken ons wel zorgen hoor, maar vandaag hoorde ik van Nelson dat daar alles rustig was. Gelukkig maar, als het maar zo blijft. De politiek zal ik daar nooit begrijpen.De hele stammenstrijd leek eerder zo rustig en nu laait het weer op. Ik moet wel wennen hier, mis het leven van Kenia ook wel, maar vooral de kinderen en jullie. Heb je mijn smsje nog gehad, ik had even geen computer, maar nu doet ie het weer. Wat heerlijk dat je ouders er toch waren, daar maakte ik me ook wel zorgen over. Hoe gaat het nu in het weeshuis, is het daar veel anders dan in Thika en CRC? Hoop je te spreken in Nederland, kom maar eens langs met de andere vrijwilligers. Liefs Jannie -
07 Januari 2008 - 12:36
Coortje:
ben nog steeds gek op je zal altijd wel zo blijven.kus